Перевірка факту: Нардеп Тищенко НЕ ініціював закон про відміну пенсій -- немає в базі даних Верховної Ради

Політика

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: Нардеп Тищенко НЕ ініціював закон про відміну пенсій -- немає в базі даних Верховної Ради Перевірка факту: Нардеп Тищенко НЕ ініціював закон про відміну пенсій -- немає в базі даних Верховної Ради Закону немає

Чи це правда, що народний депутат України Микола Тищенко ініціював закон про відміну пенсій? Ні, це неправда: такого закону або законопроекту немає в базі даних українського законодавства. Також на сторінках самого депутата такого закону або законопроекту немає, як і на сайті Пенсійного фонду України.

Твердження з`явилося у відео (архів тут), опублікованому в ТікТок 25 серпня 2024 року під заголовком "Термінова петиція. 25.08.2024. Нардеп Тищенко ініціював закон. Подати заявку можна за посиланням в описі нашого профілю". Ось про що саме там йшлося:

Нардеп Тищенко ініціював закон про відміну пенсій для українців. Цитую: "У нас немає коштів в бюджеті, ми зменшимо зарплату депутатам та відмінимо пенсії - так гроші з`являться." Нам набридло це нахабство. Тому народ створив петицію - конфіскувати усе майно Тищенка та відправити його на фронт. Підтримай петицію. Потрібен саме твій голос. Проголосувати можна в декілька кліків. Для цього переходь за посиланням в профілі та тисни "Надіслати запит". Після цього петиція буде підписана.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-09-04 о 09.48.58.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у середу 4 вересня о 16:48:57 2024 UTC)

Так як у відео закликають приєднатися до петиції і перейти за посиланням в описі, то ми одразу відправилися туди - виявилося, що лінк в описі ("оригінальний звук Телеграм в шапці профілю😉") на момент написання матеріалу не працював. Ось таке повідомлення ми отримали, клікнувши на нього:

Знімок екрана 2024-09-04 о 10.34.19.png

(Джерело: захоплення екрану з Telegram зроблене у середу 4 вересня о 17:34:19 2024 UTC)

На офіційному сайті електронних петицій віднайти петицію про "конфіскування усього майна Тищенка та відправки його на фронт" знайдено не було.

Знімок екрана 2024-09-04 о 10.53.20.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційного сайту електронних петицій зроблене у середу 4 вересня о 17:53:20 2024 UTC)

На офіційному сайті Верховної Ради України у розділі "Законодавство України" немає закону (архів тут) про відміну пенсій. На інформаційній сторінці пенсійного фонду України також не вдалося віднайти (архів тут) такого закону чи будь-якої інформації на цю тему.

За пошуковим запитом Google новин про це також немає (архів тут).

ТікТок відео змонтоване так, ніби це сюжет із новинної програми ТСН на каналі "1+1" - про це свідчить логотип програми (лівий нижній куток) та телеканалу (верхній правий куток), а на самому відео зображено стоп-кандр телеведучої Алли Мазур із одного з ефірів новинного випуску. Але на сайті цієї програми не було знайдено (архів тут) подібної новини.


TCN screenshot.png
(Джерело: захоплення екрану з сайту ТСН зроблене у п'ятницю 13 вересня о 18:27:00 2024 UTC)

Ми сконтактували Мазур і редакційну команду ТСН та попросили прокоментувати це відео. Якщо ми отримаємо відповідь, то додамо її до цього матеріалу.

Хочемо зазначити, що подібні відео з фотографіями ведучих каналу програми ТСН, виходять не вперше. На українському порталі "Детектор медіа" (архів тут) кілька разів спростували схожі відео, але на інші теми.

Звичайно ж ми сконтактували самого Тищенка і його помічницю, проте відповідь на момент написання матеріалу не отримали. Ми прикріпимо її тут, щойно отримаємо.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з останніми подіями в України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo szabadúszó tényellenőr a LeadStories egyik projektjének koordinátora. 2013 óta dolgozik újságíróként. Karrierje Ukrajnában kezdődött és most Kanadában folytatódik. Tapasztalatot szerzett a regionális televíziós tudósításban riporterként, szerkesztőként és bemondóként. Az ukrán Méltóság Forradalmával és a kelet-ukrajnai háborúval kapcsolatos eseményekről is tudósított. Riportjait az "Inter" ukrán TV-csatornának, a "Den" újságnak és a "City News" kanadai hírportálnak készíti.

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою